Samen met zijn moeder en een vriendin maakte Andy Warhol in de jaren vijftig een van de geestigste kookboeken ooit.
Eigenlijk was het vooral een grap. Als Andy Warhol een kookboek maakt met recepten ‘voor iedereen die niet kan koken’, dan weet je wel dat je geen haute cuisine op je bord hoeft te verwachten. Want hoe moet je in godsnaam aanwijzingen opvolgen als: ‘Laat Hanley met de Carey Cadillac de big om precies 18.45 uur ophalen bij de zijingang’ of ‘Schenk net voor het serveren een glas achterovergedrukte kirsch over de meringue en steek aan’?
Voordat Andy Warhol zichzelf als Andy Warhol uitvond, was hij reclame-illustrator. Samen met vriendin en interieurontwerpster Suzie Frankfurt gaf hij in 1959 het kookboek Wild Raspberries uit, met satirische recepten als een Salade Alf Landon (‘Heel gewild als voorgerecht bij politieke diners in de jaren dertig’) en een omelet Greta Garbo (‘Altijd in je eentje eten in een met kaar- sen verlichte kamer’). Warhol tekende de illustraties, een team assistenten kleur- de ze in. Vriendin Suzie schreef de recepten en Andy’s moeder, mevrouw Júlia Warhola, zette ze om in kalligrafie.
Een vroeg voorbeeld van de werkwijze die Warhol later zou perfectioneren in The Factory. ‘Net als een sterrenchef was hij de schepper van het artistieke concept, waarna hij een heel leger assistenten aan het werk zette om het als aan een lopende band in elkaar te zet- ten,’ zo schrijft Suzies zoon Jaime Frankfurt in het voorwoord van de heruitgave van het boek in 1997.
Wild Raspberries moest een soort nepversie zijn van de ingewikkelde Franse fijnproeverskookboeken die in de jaren vijftig zo in zwang waren. Het is een aanstekelijk nonsensboek geworden en dankzij de onmogelijke recepten en hilarische tekeningen een van de geestigste kookboeken ooit.
Niemand zat in 1959 op Wild Raspberries te wachten.Toen Andy Warhol en Suzie Frankfurt het boek af hadden, wat vellen prachtig glanzend papier hadden gevonden voor de cover en het boek door de rabbijnen met de hand hadden laten inbinden, sleepten ze een bood- schappentas vol kookboeken met zich mee, ervan overtuigd dat de NewYorkse boekwinkels hen zouden overladen met bestellingen. De teleurstelling was groot. Geen enkele winkel had belangstelling.Warhol gaf de boeken uiteindelijk aan zijn vrienden cadeau voor de kerst.