Larry Clark was in 1971 een van de eerste fotografen die zijn eigen sociale kring zo openhartig en rauw weergaf. Zijn werk, nu te zien in Foam, fascineert nog steeds.
Zijn werk sloeg in als een bom. Toen de Amerikaanse fotograaf Larry Clark in 1971 het controversiële fotoboek Tulsa publiceerde, reageerde het publiek geschokt. Clark fotografeerde jongeren in de stad in Oklahoma die de tijd stuksloegen met drugs, seks en geweld. Een knappe James Dean-achtige jongen met een naald in de arm. Een jonge vrouw, hoogzwanger, die een shot zet. Larry Clark (1943) was zelf een van die jongeren. Hij groeide op in Tulsa-waar-helemaal-niets-te doen was, spoot vanaf zijn zestiende amfetamine en zou zijn leven lang kampen met een drugsverslaving. De zwart witte, grofkorrelige foto’s lieten nou niet bepaald een beeld zien zoals Amerika dat graag had van zijn middenklasse tienerkinderen. In het Amsterdamse Foam zijn nu alle foto’s te zien van Tulsa , het boek dat onmiddellijk een cultstatus kreeg. Samen met de foto’s uit zijn tweede boek Teenage Lust (1983), waarin we jongeren zien die in al hun landerigheid een beetje hangen, drugs gebruiken en omdat er verder toch niks te beleven valt, seks met elkaar hebben. Clark was een van de eerste fotografen die zijn eigen sociale kring zo openhartig en rauw weergaf. Hij zou er generaties fotografen mee inspireren. Nan Goldin vond in zijn foto’s de bevestiging dat ze op de goede weg was met haar werk over haar verslaafde New Yorkse vriendenkring. Richard Billingham zou de ontluisterende foto’s van zijn alcoholistische vader en obese moeder waarschijnlijk nooit gemaakt
hebben als Clark niet die voorzet had gegeven.
Nu, ruim veertig jaar later, blijven de rauwe, krachtige poëtische foto’s van Clark fascineren. En blijven de expliciete foto’s waarin jongeren – kinderen eigenlijk nog – seks hebben ongemakkelijk.
Zeker als je je realiseert hoe dicht Clark daar met zijn camera
bovenop zat.
Larry Clark: Tulsa & Teenage Lust, tot
12 september 2014 in Foam Amsterdam.
www.foam.nl