Rianne van Dijck

Rianne van DijckJournalist/eindredacteur

Rianne van Dijck
  • Fotografie
  • Beeldende kunst
  • Achtergrond
  • Eindredactie
  • Fotosalon
  • Contact
  • Over Rianne van Dijck
mei 22, 2016 / See All This / Afbeelding bij het recept ter bereiding van een 'vet varken'
Kookboek

Andy Warhol in de keuken

Samen met zijn moeder en een vriendin maakte Andy Warhol in de jaren vijftig een van de geestigste kookboeken ooit.

Eigenlijk was het vooral een grap. Als Andy Warhol een kookboek maakt met recepten ‘voor iedereen die niet kan koken’, dan weet je wel dat je geen haute cuisine op je bord hoeft te verwachten. Want hoe moet je in godsnaam aanwijzingen opvolgen als: ‘Laat Hanley met de Carey Cadillac de big om precies 18.45 uur ophalen bij de zijingang’ of ‘Schenk net voor het serveren een glas achterovergedrukte kirsch over de meringue en steek aan’?

 

Voordat Andy Warhol zichzelf als Andy Warhol uitvond, was hij reclame-illustrator. Samen met vriendin en interieurontwerpster Suzie Frankfurt gaf hij in 1959 het kookboek Wild Raspberries uit, met satirische recepten als een Salade Alf Landon (‘Heel gewild als voorgerecht bij politieke diners in de jaren dertig’) en een omelet Greta Garbo (‘Altijd in je eentje eten in een met kaar- sen verlichte kamer’). Warhol tekende de illustraties, een team assistenten kleur- de ze in. Vriendin Suzie schreef de recepten en Andy’s moeder, mevrouw Júlia Warhola, zette ze om in kalligrafie.

 

Een vroeg voorbeeld van de werkwijze die Warhol later zou perfectioneren in The Factory. ‘Net als een sterrenchef was hij de schepper van het artistieke concept, waarna hij een heel leger assistenten aan het werk zette om het als aan een lopende band in elkaar te zet- ten,’ zo schrijft Suzies zoon Jaime Frankfurt in het voorwoord van de heruitgave van het boek in 1997.

 

Wild Raspberries moest een soort nepversie zijn van de ingewikkelde Franse fijnproeverskookboeken die in de jaren vijftig zo in zwang waren. Het is een aanstekelijk nonsensboek geworden en dankzij de onmogelijke recepten en hilarische tekeningen een van de geestigste kookboeken ooit. 

 

Niemand zat in 1959 op Wild Raspberries te wachten.Toen Andy Warhol en Suzie Frankfurt het boek af hadden, wat vellen prachtig glanzend papier hadden gevonden voor de cover en het boek door de rabbijnen met de hand hadden laten inbinden, sleepten ze een bood- schappentas vol kookboeken met zich mee, ervan overtuigd dat de NewYorkse boekwinkels hen zouden overladen met bestellingen. De teleurstelling was groot. Geen enkele winkel had belangstelling.Warhol gaf de boeken uiteindelijk aan zijn vrienden cadeau voor de kerst.

Lees ook

september 14, 2018 / NRC / Beeld van Hans Arp, te zien in de showroom van de Stichting Arp in Berlijn. Foto Rianne van Dijck
The Institute for Artists' Estates

‘Een kunstenaar kan een tweede dood sterven’

Hoe ga je als kinderen van een beroemde kunstenaar om met de nalatenschap van je vader of moeder? Daarover boog een internationale groep erfgenamen zich op een symposium in Berlijn.

Also in English.

maart 4, 2015 / Het Financieele Dagblad / Alexander McQueen: Savage Beauty
Mode in het museum

Met mode meer publiek

Wil een museum verzekerd zijn van een veel publiek, jong bovendien, dan moet het een tentoonstelling over mode maken. 

december 9, 2018 / NRC / Het Blad
Bert Teunissen en Hans Gremmen

Strepen en stippen

In een ideale situatie is de samenwerking tussen fotograaf en vormgever meer dan de som der delen. Bert Teunissen maakte samen met vormgever Hans Gremmen het boek Dazzle.

 

april 18, 2018 / �You�re stuck forever in my mind� van Zora Ottink.
Overdaad in Kunstlinie Almere Flevoland

Bombardement aan beelden

Overdaad in Almere laat ons de ongemakkelijke gevolgen zien van de overdadige en alomtegenwoordige beeldcultuur op het individu.

Kritt voor journalisten